maan1-694x1024

Maan

22:30 – 23:00 uur

Even de balans opmaken: (ruim) een jaar nadat Maan de Steenwinkel The Voice of Holland won, heeft ze haar plek in de Nederlandse muziekwereld overtuigend veroverd. Ze schreef meerdere successen op haar naam en zit alweer vol met spannende nieuwe plannen. Om te beginnen is daar een nieuwe single: Me.

Het bijzondere succesverhaal van Maan leest nog steeds als een goed boek. De toen 18-jarige uit Bergen had niet per se een muzikale achtergrond: haar vader en moeder spelen een beetje piano, zelf kreeg ze piano- en dwarsfluitles. Op school deed ze enthousiast mee als er gezongen werd en na het winnen van een plaatselijke talentenjacht met enkele vriendinnen en een pianist ontstond de band Fortuned waarmee Maan optrad op festivals in de buurt. Na het gymnasium besloot ze een tussenjaar te nemen en zich bezig te houden met muziek om te kijken waartoe dat zou leiden. Ze schreef zich in voor de blind auditions voor The Voice of Holland, koos voor Marco Borsato als coach en won.

In een klap was muziek niet langer een hobby, maar haar beroep. Nu is ze een bekende artiest, krijgt uitnodigingen voor premières en leeft van de muziek. In een jaar tijd veranderde haar leven compleet: ze woont sinds enkele maanden op zichzelf in Amsterdam. Maans eerste single Perfect World werd geproduceerd door niemand minder dan Hardwell en kwam nog tijdens het programma uit. Het nummer werd meteen Alarmschijf, vloog de Top 40 in en steeg zowel in de iTunes chart en bij 100%NL door tot nummer 1. Het resultaat: goud! Ook opvolger Ride It, geproduceerd door Jack $hirak (bekend van New Wave, Lil’ Kleine) & Project Money (Mr. Polska, B-Brave) kreeg een plek in de Top 40 en werd goud.

Een goed begin is het halve werk, zegt men. Dat bleek: Maan ging lekker door. Uit een speciaal voor haar georganiseerd writer’s camp kwam een stapel goede songs waarvan ze DJ samen met Jack $hirak uitbracht. Maans volgende, Give You All I Got, werd zelfs uitgekozen als titeltrack van de film Meesterspion. Na alle uptempo nummers was Someone That I Never Knew bijzonder: een gevoelige ballad waaraan ze zelf meeschreef. “Het was mijn eigen gevoel vertaald in een liedje, over het gegeven dat ik nog nooit een echte relatie had gehad, maar wel weet dat er op deze aarde iemand is met wie ik ooit samen zal zijn.” Dat zelf schrijven is ze meer en meer gaan doen. Het is iets waar Maan zich nog verder in wil ontwikkelen.

Vijf singles in je eerste jaar als artiest: niet gek gedaan. De 100% NL Doorbraak Van Het Jaar Award, die ze begin dit jaar ontving, is in goede handen. Ze trad op als gastartiest bij The Voice Kids én de ‘grote’ Voice, waar ze haar eigen singles liet horen, en was te gast in grote televisieshows zoals RTL Late Night, Pauw, Carlo’s TV Café en haar persoonlijke hoogtepuntje: Ik Hou Van Holland. “Daar keek ik altijd naar, nu stond ik zelf tussen de BN-ers!”

Maar Maan deed nog veel meer. Wat haar het meest is bijgebleven uit haar eerste jaar zijn de optredens op grote podia, zoals de Amsterdamse Ziggo Dome: drie keer Holland Zingt Hazes, een optreden met de Jostiband, 538 Live XXL en twee keer Let’s Dance betekent dat Maan al zeven keer het enorme podium daar beklom. Bij het evenement van 538 zong ze voor het eerst haar eigen nummers (“Zó vet, ik zag 17.000 mensen losgaan op mijn nummers!”). Bij Humberto’s Let’s Dance deed ze een Beyoncé-tribute waarmee een droom in vervulling ging. Er volgden nog twee optredens in AFAS Live (voorheen Heineken Music Hall) voor besloten edities van Let’s Dance én zes keer het Rotterdamse Ahoy, voor een gastoptreden tijdens de kersteditie van De Toppers.

Comments are closed.